Ha csatlakozna

Mit tegyek, ha felkeltette az érdeklődésemet a Békés Iskolák Program?

A szemlélettel való első ismerkedéshez Twemlow, SW. – Sacco, FC.: Miért nem működnek az iskolai bántalmazás-ellenes programok című könyvét ajánljuk.

A Békés Iskolák Programot nem külső szakemberek, hanem az iskolában dolgozók valósítják meg az oda járó gyerekekkel és családjukkal közösen. Ennél fogva az elkötelezettség kulcsfontosságú tényező. Ezt mindenkinek meg kell érlelnie saját magában, amihez jó alap lehet a könyv elolvasása, a bekesiskolak.hu tanulmányozása, a facebook-oldal követése (különösen ajánljuk a ‪#‎békítősszemlélet‬ és a ‪#‎békítősgyakorlatok‬ hashtaggel jelölt posztokat).

Utána azt javasoljuk, hogy keressen társakat. Ehhez a programhoz kell egy csapat, egy motor, ami beindítja, megálmodja és facilitálja a békítős folyamatokat.

Tapasztalataink azt mutatják, hogy a régiós gondolkodás hatékony lehet. Ez a régió lehet egy fővárosi kerület vagy akár egy egész megye is. (Mindkettőre található példa a honlapon: Fejér megye és Bp. 14. kerülete.) Néhány szakember összefogásával megvalósítható egy olyan – Békés Iskolákat – támogató rendszer, amelyen keresztül a régión belüli érdeklődésekre lehet reagálni, illetve a program folyamatának kíséretét meg lehet valósítani. Őket nevezzük regionális békítő teameknek.

Jelenleg a program magyar adaptációja folyamatban van, melyet Szupervíziós Békítő Team tagjai végeznek szabadidejükben. A társadalmi felelősségvállalás jegyében mindannyiunk számára fontos, hogy a tudásanyag ingyenesen eljuthasson azokhoz, akik elköteleződtek a szemlélet mellett. Sajnos arra nincs lehetőségünk, hogy minden érdeklődést egyesével kielégítsünk, hiszen mindannyian dolgozunk, illetve családunk, magánéletünk van. Azonban a regionális békítő teamek rendelkezésére tudjuk bocsájtani az összegyűlt, nagy mennyiségű anyagot, aminek közös, lépésről lépésre való feldolgozásával (és a helyi szükségletek mentén való bővítésével) ki lehet alakítani az intézményeket támogató, hosszú távon is működőképes rendszert.

Természetesen elképzelhető, hogy egy iskolán belül alakul meg a békítő team és nem régiós szinten. Ők az ún. intézményi békítő teamek. Velük is szívesen megosztjuk a tudásanyagot.

Az elkötelezett regionális vagy intézményi békítő teamek bemutatkozását és a tudásanyag iránti igényét az info@bekesiskolak.hu e-mail címre várjuk. (Célunk, hogy ezen a honlapon összegyűjtsük az összes magyar békés iskolát ezért kérjük a bemutatkozást is.)