Fegyelmezési terv modul

Az önkontrollon alapuló, fegyelmezett magatartás kialakításának alapelvei és eszközei

Hogyan illeszkedik a fegyelmezési protokoll egy békés iskolai légkör kialakításának programjába?
A pedagógusok számára talán a legkimerítőbb feladat a tanítást akadályozó viselkedési problémákkal való foglalkozás. A legtöbb fegyelmezési stratégia hatalmi eszközökkel, a rendzavaró tanulók elnyomásával, büntetésével vagy eltávolításával próbálja megoldani a problémát, ami azonban a gyerekek ellenállásához, rejtett vagy nyílt hatalmi harcok kifejlődéséhez vezet, melynek eredménye egy mindenkit megterhelő, a kreativitást akadályozó tanulási környezet.

Az egész iskolára kiterjedő békés légkör kialakításának alapfeltétele, hogy az iskola tanárai, nevelői és egész személyzete egységes értékrendet, elveket és szemléletet képviseljenek a gyerekek felé. A Békítő filozófiájának következetes, nevelő célzatú alkalmazására leginkább az osztályteremben, a mindennapos osztálytermi rendzavarások kezelése során nyílik lehetőség. Ha a pedagógusok képesek az osztálytermi konfliktusokat és hatalmi harcokat hatékonyan és békés úton elsimítani, ezzel a tanulók számára is példát mutatnak, amivel a gyerekek azonosulni tudnak. A cél az, hogy a mindennapos konfliktuskezelés maga is a nevelés szolgálatába álljon, és lehetőséget adjon a gyerekek számára konfliktuskezelő eszköztáruk kialakításához és értékrendjük formálásához. Ehhez azonban a pedagógusoknak is megalapozott szemléletre van szükségük. A fegyelmezési protokoll éppen ezt a célt szolgálja.

A bejelentkezett felhasználóink számára az alábbiakban letölthető a Fegyelmezési protokoll c. anyag. Ez a dokumentum konkrét javaslatot fogalmaz meg az egész iskolára vonatkozó, békés fegyelmezési rendre.

Munkaanyagnak tekintjük ezt az írást, amelynek az adaptációját az elkötelezett, magyar Békés Iskoláknak kell elvégezniük. Hiszen minden intézmény más, így a protokollok között várhatóan nem lesz két egyforma.

Várjuk a tapasztalatokat, ötleteket, javaslatokat a komment-boxban. Gondolkozzunk közösen!

A dokumentumot Twemlow és Sacco munkáinak felhasználásával Horgász Csaba állította össze.

  Fegyelmezési protokoll ( Fegyelmezési-protokoll.pdf : 384,1 KB )

Save

Save

Vélemény, hozzászólás?