Békés Café modul

Szerző: Katyi Renáta

A Békés Iskolák honlapját böngészve találtam egy érdekes modult a honlapon, a Békés Café-t. Úgy láttam, ez is különleges abból a szempontból, hogy magyar modul. A beszélgetőpartnerem ismét Adler Kata. Mesélnél róla, hogy mit takar ez a jól csengő név, és hogy mi a te szereped benne?

Előzetesen tudnod kell, hogy van egy kommunikációs technika, a World Café. Ennek mintájára jött létre a Békés Café elsősorban pedagógusok számára, de iskolásokkal is jól működhet. Ezt a technikát a kávéházi beszélgetések ihlették. Strukturált beszélgetéseket szervezünk. Mondok egy példát. Előzetes vizsgálat során feltárunk problémákat, hármat azonosítunk. Eköré szervezzük a beszélgetéseket. Három asztalnál lesz három ember, ők a moderátorok. Az egyes asztalokhoz leültetünk embereket; lehetőség szerint olyanokat, akik egyébként nem szoktak beszélgetni. 30 perces időkeretben beszélgetnek, ötletelnek a probléma megoldásáról, majd továbbmennek a következő asztalhoz. Ehhez kávéházi hangulatot teremtünk sütivel, kávéval, teával, italokkal, a háttérben halk zene szól. A végén az asztalgazda bemutatja, hogy mire jutottak a csoportok, ez alapján lehet kijelölni a további lépéseket. Az eddigi tapasztalatok alapján nagyon kreatív alkotások születnek ilyenkor. Diagnózis után a Békés Iskolák Program bármely pontján alkalmazható.

Ehhez kapcsolódóan is szerveztek képzéseket? Milyen formában, hány órában, mit kell tudnunk erről?

Igen, ehhez egy viszonylag új, 3 órás tréning kapcsolódik. Akik már régóta benne vannak a Békés Iskolák Programban, azok bátrabbak, nyitottabbak, szívesen alkalmazzák ezt a kreatív kommunikációs technikát.

Mik a tapasztalataid? Kaptok visszajelzést a pedagógusoktól?

A visszajelzések szerint azok a szakemberek, akik már részt vettek ilyen alkalmon, szeretik használni a módszert saját intézményükben, mert sokkal hangulatosabb, bensőségesebb, közvetlenebb, mint a hagyományos „értekezleti” forma. Fontos, hogy pontosan tudjuk, mi a célunk egy Café szervezésével és ehhez rendeljük a meghívottakat, a kérdéseket, az asztalgazdák személyét.

A Békés Cafénak ugyanaz az üzenete, mint a Békés Iskolák Programnak és a resztoratív módszernek: bízzunk a közösség erejében!

2020. május 21.