Mentalizáció – cikkajánló

Szerző: Zrubecz Szilvia

Mentalizáció. Misztikusan hangzó, idegen csengésű szó (és még a Word helyesírás-ellenőrzője sem ismeri fel). Nehéz lenne egyetlen szinonimával kifejezni, mögötte mégis egészen hétköznapi jelentésvilág húzódik. Egyetlen mondatba sűrítve a mentalizáció egy olyan készség, amely segítségével képesek vagyunk belülről látni valaki mást, és kívülről látni önmagunkat. Hogy ennél pontosabb képet kapjunk róla, érdemes lehet a következő cikkek közül válogatni. A gyűjtemény hasznos lehet azok számára, akik most ismerkednek a mentalizáció fogalmával.

1. Mi az a mentalizáció?

Ebben a cikkben kellően alapos értelmezést olvashatunk a mentalizációról, ezután pedig izgalmas kérdésekre kaphatunk választ. Kell-e a mentalizációhoz tudatosság, vagy automatikusan is képesek vagyunk rá? Van-e köze a mentalizációnak a mentális egészséghez? Befolyásolják-e a mentális betegségek a mentalizációs készségünket – és fordítva? Hogyan hat a szorongás a mentalizálásra? A cikkből mindez kiderül!

2. Gondolatok a mentalizációról

Ha éppen nincs sok időnk elmélyedni a témában, itt egy rövid, könnyen emészthető cikk róla. Hétköznapi szituáción keresztül szemléltetve tudhatjuk meg, mi is az a mentalizáció, és hogyan lehet segítségünkre az érzelemszabályozásban. Kiderül, hogy az érzelemszabályozáson túl még milyen területeken hasznos számunkra ez a készség, valamint a mentalizáció fejlesztésének lehetőségéről is informálódhatunk.

3. Tanítsa meg a gyereket más fejével gondolkozni

Hogyan alakul ki a mentalizációs készség? Vajon velünk születik, vagy környezeti tényezők formálják inkább? Milyen szerepet játszik a folyamatban a kötődés, s ezáltal a szülői hozzáállás? És miért olyan fontos ez a készség egyáltalán? A cikket elolvasva választ kaphatunk ezekre a kérdésekre.

4. Az édesanya mint a gyermek érzelmeinek tükre

Ha szeretnénk jobban elmélyülni a szülőknek a mentalizáció fejlődésében betöltött szerepében, ezt a cikket érdemes elolvasni. Megismerkedhetünk a tükrözés és a biztonságos kötődés fogalmával, és a mentalizációs készség fejlődésére gyakorolt hatásukkal. A cikkből az is kiderül, hogy egy nem optimális kötődési mintával rendelkező szülő feltétlenül az általa hozott mintát adja-e tovább gyermekének (a sugalmazó kérdésre válaszul elöljáróban: mentalizáció!).

A cikkben a sérült mentalizációs funkció következményeiről is szó esik.

5. Mentalizáció lépésről lépésre, I. rész

A következő cikk pedig kicsit konkrétabb példákkal szemléltetve igyekszik ismertetni, hogy egyes jelentéktelennek tűnő szituációkban (pl. pelenkacsere) milyen nagy jelentőségű lehet a szülői figyelem, kommunikáció. Szülőként, nevelőként a cikk hasznos lehet, ha szeretnénk egy kicsit élesebb rálátást kapni a saját helyzetünkre, amit gyermekünk mentalizációs készségének fejlődésében töltünk be.

6-7. MentalizációGyerekekkel való munka

És végül álljon itt két, a mentalizáció fejlesztésének gyakorlati megvalósításáról szóló cikk, amelyek által megismerkedhetünk a Hogy Vagy Egyesület munkájával. Az egyesületben többek között mesék segítségével igyekeznek különböző társadalmi rétegből érkező 4-6 éves gyerekek mentalizációs készségét fejleszteni – a cikkekből az is kiderül, hogyan!

Az ajánlott cikkek a felsorolásban az eredeti címükkel szerepelnek. A cikkek forrásai:

1. http://www.berdimark.hu/mentalizacio.html?fbclid=IwAR3_YPPxVdSPqPQHxrJ-0gFnC01fzBTJOR5SlmTNukkziv5skKfmtWIsK8Q (utoljára letöltve: 2020.05.19.)

2. https://mandulapszicho.hu/blog/30-gondolatok-a-mentalizaciorol?fbclid=IwAR0_psLKf1OTJ4FP8JlgzZ5XMI68goRhacyYBSKVifEoN_s5iaxDr8jct5A (utoljára letöltve: 2020.05.19.)

3.https://divany.hu/szuloseg/2014/05/17/tanitsa_meg_a_gyereket_mas_fejevel_gondolkozni/?fbclid=IwAR1h_sGq7bO7Iwpd0zPhgN80ksPLyJoJAbrK6vjEpnLKrA44CnJRbXyDmVc (utoljára letöltve: 2020.05.19.)

4. https://mindsetpszichologia.hu/2018/07/24/az-edesanya-mint-a-gyermek-erzelmeinek-tukre/?fbclid=IwAR1cF9LFRpqgljmh3vOboesHguG-RwvcdHyRNRLUp12jPulMX3I1ZeYG4zY (utoljára letöltve: 2020.05.19.)

5. https://mindsetpszichologia.hu/2019/07/18/mentalizacio-lepesrol-lepesre-i-resz/?fbclid=IwAR3qb7et85UkDOBNwslbR7O7R55TpjbbU3kv2iBAYEMxMRmnuf_lq6wqFDs (utoljára letöltve: 2020.05.19.)

6. https://www.hogyvagy.hu/mentalizacios-modszertan?fbclid=IwAR1kg_Thc-X3cdc_415AK2_r5a_cyHsdP1cNOXsGOKgfre1mrJPVzD53V24 (utoljára letöltve: 2020.05.19.)

7. https://www.hogyvagy.hu/gyerekekkel-valo-munka (utoljára letöltve: 2020.05.19.)

Vélemény, hozzászólás?