István király Általános Iskola, Székesfehérvár

A Békés iskolák programról először 2016. tavaszán hallottunk az iskola pszichológusától. A bevezető előadás során megismerkedtünk a program elméleti, szemléleti hátterével, majd kiscsoportos munka keretében arról beszélgettünk, hogy milyen erőforrásaink vannak, melyek segíthetnek a Békés Iskolák Program megvalósításában, és milyen tényezők akadályozhatják ezt.
Az előadást követően 7 fő jelezte csatlakozási szándékát az iskolai Békítő Teambe, ezzel kinyilvánítva elkötelezettségét a program megvalósítása mellett.

A nyári szünet után részt vettünk a Békés és biztonságos közösség című tréningen, melynek gyakorlati ismereteit nagyon hasznosnak találtuk. Jelenleg a tréning anyaga alapján két 5. és egy 6. osztályban zajlik a foglalkozássorozat.

Novemberben a Resztoratív konfliktusmegelőzési és konfliktuskezelési technikák c. workshopon az iskolai konfliktusok békés rendezéséhez kaptunk gyakorlati útmutatást.

Az iskolai Békítő team, melynek tagjai egy pedagógiai asszisztens, két gyógypedagógus, egy alsós és két felsős tanár és az iskola pszichológusa, heti rendszerességgel találkozik. Jelenleg az iskolai légkör felmérését szolgáló kérdőívek, interjúk felvételén munkálkodunk.

A következő lépésben a felmérés eredményeit szeretnénk visszajelezni egy értekezleten a tantestület felé, hogy aztán közösen gondolkodhassunk arról, hogyan fogjunk neki a program megvalósításának, mivel szeretnénk foglalkozni a tanév 2. felében.

Vélemény, hozzászólás?